How to Prepare for Verbal Ability and Reading Comprehension for the CAT (2014)

Part 2: Verbal Ability

Section 2: Vocabulary-based Questions

Chapter 6. Synonyms

Directions for Exercise 1 and 2: Choose the option closest in meaning to the word given.

Exercise 1

1.

Low-Key

 

(a) official

(b) secret

 

(c) subdued

(d) complicated

2.

Stipulation

 

(a) imitation

(b) signal

 

(c) excitement

(d) requirement

3.

Antithesis

 

(a) fixed dislike

(b) musical reponse

 

(c) lack of feeling

(d) direct opposite

4.

Transitory

 

(a) short-lived

(b) idle

 

(c) unexpected

(d) clear

5.

Entrenched

 

(a) filled up

(b) fortified

 

(c) followed by

(d) kept down

6.

Lot

 

(a) right

(b) folly

 

(c) fate

(d) oath

7.

Apprehension

 

(a) gratitude

(b) apology

 

(c) dread

(d) punishment

8.

Amenable

 

(a) religious

(b) masculine

 

(c) proud

(d) agreeable

9.

Affluent

 

(a) neutral

(b) sentimental

 

(c) wealthy

(d) handsome

10.

Counterpart

 

(a) hindrance

(b) peace offering

 

(c) password

(d) complimentary

11.

Superficial

 

(a) shallow

(b) unusually fine

 

(c) proud

(d) aged

12.

Disparage

 

(a) separate

(b) compare

 

(c) refuse

(d) belittle

13.

Protagonist

 

(a) prophet

(b) explorer

 

(c) talented child

(d) leading character

14.

Ludicrous

 

(a) profitable

(b) excessive

 

(c) disordered

(d) ridiculous

15.

Intrepid

 

(a) middle

(b) tolerant

 

(c) fearless

(d) rude

16.

Sage

 

(a) wise man

(b) tale

 

(c) era

(d) fool

17.

Admonish

 

(a) warn

(b) escape

 

(c) worship

(d) distribute

18.

Beset

 

(a) plead

(b) assail

 

(c) pertain to

(d) deny

19.

Figment

 

(a) perfume

(b) undeveloped fruit

 

(c) statuette

(d) invention

20.

Glib

 

(a) dull

(b) thin

 

(c) weak

(d) fluent

Exercise 2

1.

Grandiose

 

(a) imposing

(b) unpretentious

 

(c) boring

(d) lanky

2.

Parley

 

(a) fraud

(b) paraphrase

 

(c) conclave

(d) spectacle

3.

Lassitude

 

(a) lethargy

(b) puritan

 

(c) energy

(d) meeting

4.

Ruse

 

(a) break

(b) stratagem

 

(c) maudlin

(d) guru

5.

Aphorism

 

(a) prune

(b) wither

 

(c) aphis

(d) proverb

6.

Hybrid

 

(a) pure

(b) benefactor

 

(c) partisan

(d) crossbreed

7.

Passe’

 

(a) rude

(b) old-fashioned

 

(c) modern

(d) chic

8.

Louse

 

(a) lukewarm

(b) beast

 

(c) parasitic insect

(d) infant

9.

Scuttle

 

(a) rumor

(b) priority

 

(c) run hurriedly

(d) solemn

10.

Utopia

 

(a) holiday home

(b) music

 

(c) vacant

(d) perfect state

11.

Idiocy

 

(a) brilliancy

(b) privilege

 

(c) dogma

(d) absurdity

12.

Spry

 

(a) doubtful

(b) nimble

 

(c) prognosticate

(d) leave

13.

Harbinger

 

(a) forerunner

(b) reel

 

(c) epic

(d) footstool

14.

Simpleton

 

(a) dunce

(b) tattler

 

(c) genius

(d) quack

15.

Brevity

 

(a) corporal

(b) shortness

 

(c) moisture

(d) valour

Directions for Exercise 3: Select the word having the same meaning as the given word.

Exercise 3

1.

Vituperation

 

(a) moisture

(b) parallel

 

(c) malediction

(d) recover

2.

Repeal

 

(a) sharp

(b) applaud

 

(c) acceptance

(d) abrogation

3.

Foreclose

 

(a) shut out

(b) nearby

 

(c) liberty

(d) indicate

4.

Qualm

 

(a) concavity

(b) amplitude

 

(c) misgiving

(d) repute

5.

Controversial

 

(a) pulse

(b) polemic

 

(c) record

(d) integrity

6.

Elation

 

(a) happiness

(b) naturalize

 

(c) poverty

(d) parsimony

7.

Apportionment

 

(a) coexist

(b) period

 

(c) appoint

(d) dispensation

8.

Vaunt

 

(a) lack

(b) sufferance

 

(c) resign

(d) boast

9.

Equivocal

 

(a) questionable

(b) resistance

 

(c) actual

(d) fall apart

10.

Fetid

 

(a) comical

(b) ornament

 

(c) stinking

(d) regular

Directions for Exercises 4 and 5: Choose the word which is not a synonym for the given word.

Exercise 4

1.

Stingy

 

(a) amicable

(b) penurious

 

(c) parsimonious

(d) frugal

2.

Persistence

 

(a) perilous

(b) sedulity

 

(c) pertinacity

(d) plodding

3.

Untrue

 

(a) spurious

(b) false

 

(c) meretricious

(d) chaste

4.

Relax

 

(a) rest

(b) unwind

 

(c) ease

(d) relegate

5.

Accumulation

 

(a) collection

(b) conglomeration

 

(c) assemblage

(d) collagen

6.

Sleep Inducing

 

(a) soporific

(b) sedative

 

(c) somnolent

(d) hygroscopic

7.

Swelling

 

(a) turgidity

(b) distention

 

(c) inflammation

(d) flaccidity

8.

Incline

 

(a) trenchant

(b) slope

 

(c) acclivity

(d) gradient

9.

Shining

 

(a) indolent

(b) dazzling

 

(c) gleaming

(d) glistening

10.

Loafer

 

(a) vagrant

(b) lounger

 

(c) bantam

(d) idler

Exercise 5

1.

Emigrate

 

(a) depart

(b) elude

 

(c) relocate

(d) resettle

2.

Eloquent

 

(a) elusive

(b) articulate

 

(c) fluent

(d) expressive

3.

Defendant

 

(a) accused

(b) appellant

 

(c) offender

(d) defoliant

4.

Abase

 

(a) adjourn

(b) degrade

 

(c) humiliate

(d) mortify

5.

Aplomb

 

(a) ease

(b) ribald

 

(c) repose

(d) serenity

6.

Porcelain

 

(a) ceramics

(b) pottery

 

(c) earthenware

(d) mirror

7.

Eccentric

 

(a) aberrant

(b) atypical

 

(c) facile

(d) bizarre

8.

Quagmire

 

(a) fen

(b) morass

 

(c) swamp

(d) palisade

9.

Stockade

 

(a) rampart

(b) fence

 

(c) paling

(d) shuttle

10.

Bestial

 

(a) feral

(b) feminine

 

(c) fiendish

(d) savage

11.

Revelry

 

(a) jollity

(b) slough

 

(c) conviviality

(d) feasting

12.

Fester

 

(a) putrefy

(b) ulcerate

 

(c) rot

(d) retrieve

13.

Jiggle

 
 

(a) squirm

(b) fret

 

(c) flighty

(d) twitch

14.

Paddock

 

(a) filament

(b) glebe

 

(c) pasture

(d) mead

15.

Flake

 

(a) scurf

(b) sliver

 

(c) chip

(d) bunting

16.

Canyon

 

(a) ravine

(b) gorge

 

(c) pass

(d) kayak

17.

Capsule

 

(a) lozenge

(b) mantle

 

(c) pill

(d) tablet

18.

Heresy

 

(a) parole

(b) blasphemy

 

(c) dissent

(d) non conformity

19.

Anchorite

 

(a) eremite

(b) recluse

 

(c) infirm

(d) hermit

20.

Dither

 

(a) dilly-dally

(b) falter

 

(c) hum and haw

(d) doughty

21.

Abandon

 

(a) cast away

(b) forsake

 

(c) butch

(d) maroon

22.

Negotiate

 

(a) mediate

(b) milliner

 

(c) intercede

(d) liaise

23.

Itinerant

 

(a) peripatetic

(b) nomadic

 

(c) wayfaring

(d) sprightly

24.

Nimble

 

(a) adroit

(b) patrician

 

(c) nippy

(d) dexterous

25.

Clamorous

 

(a) raucous

(b) blaring

 

(c) dissonant

(d) stately

26.

Oracular

 

(a) clairvoyant

(b) soothsayer

 

(c) lineage

(d) sibyl

27.

Clannish

 

(a) cliquish

(b) close-knit

 

(c) insular

(d) clanger

28.

Hook

 

(a) brooch

(b) claque

 

(c) hasp

(d) buckle

29.

Masterpiece

 

(a) classic

(b) archetypal

 

(c) urbane

(d) copybook

30.

Escort

 

(a) convoy

(b) chattel

 

(c) entourage

(d) retinue

31.

Opening

 

(a) ingress

(b) turnstile

 

(c) vestibule

(d) wheedle

32.

Entrails

 

(a) viscera

(b) Eocene

 

(c) Guts

(d) Bowels

33.

Tawdry

 

(a) Gimmick

(b) Gimcrack

 

(c) Shoddy

(d) Worthless

34.

Introverted

 

(a) reserved

(b) contemplative

 

(c) introspective

(d) intrusive

35.

Jailer

 

(a) warder

(b) jalousie

 

(c) gaoler

(d) guard

36.

Jargon

 

(a) argot

(b) patois

 

(c) cant

(d) screw

37.

Container

 

(a) amphora

(b) carafe

 

(c) chaff

(d) jar

38.

Clown

 

(a) comedian

(b) jester

 

(c) buffoon

(d) Creole

39.

Quay

 

(a) jetty

(b) lurch

 

(c) wharf

(d) breakwater

40.

Spray

 

(a) squirt

(b) spurt

 

(c) gush

(d) jewry

41.

Election

 

(a) poll

(b) plebiscite

 

(c) bandwagon

(d) referendum

42.

Bandage

 

(a) gauze

(b) plaster

 

(c) lint

(d) bandy

43.

Highwayman

 

(a) bandit

(b) marauder

 

(c) bandanna

(d) brigand

44.

Symbol

 

(a) design

(b) pattern

 

(c) motif

(d) scrap

45.

Morose

 

(a) churlish

(b) sullen

 

(c) humble

(d) taciturn

46.

Motionless

 

(a) morel

(b) inanimate

 

(c) immobile

(d) paralysed

47.

Temporal

 

(a) transient

(b) ephemeral

 

(c) mortal

(d) melancholy

48.

Speckled

 

(a) blotchy

(b) rocky

 

(c) flecked

(d) mottled

49.

Motto

 

(a) maxim

(b) sculpt

 

(c) aphorism

(d) precept

50.

Hilly

 

(a) craggy

(b) rocky

 

(c) mountainous

(d) mounted

51.

Mouthful

 

(a) gobbet

(b) morsel

 

(c) bite

(d) muzzle

52.

Portable

 

(a) movable

(b) immovable

 

(c) mobile

(d) transferable

53.

Dirt

 

(a) mire

(b) muck

 

(c) mud

(d) muff

54.

Hush

 

(a) stifle

(b) mugger

 

(c) muffle

(d) quieten

55.

Pageant

 

(a) spectacle

(b) ceremony

 

(c) show

(d) verso

56.

Essential

 

(a) requisite

(b) mandatory

 

(c) imperative

(d) repugnant

57.

Rescue

 

(a) liberation

(b) reredos

 

(c) salvage

(d) emancipate

58.

Optimistic

 

(a) sanguine

(b) vitriolic

 

(c) buoyant

(d) hopeful

59.

Sarcasm

 

(a) contumely

(b) acerbity

 

(c) derision

(d) sapphic

60.

Satanic

 

(a) diabolical

(b) mephistophelean

 

(c) burlesque

(d) demonic

61.

Pan

 

(a) skillet

(b) cauldron

 

(c) saucepan

(d) souse

62.

Compact

 

(a) brief

(b) succinct

 

(c) indict

(d) condensed

63.

Stones

 

(a) pebbles

(b) yokel

 

(c) gravel

(d) cobbles

64.

Graft

 

(a) join

(b) gram

 

(c) splice

(d) implant

65.

Framework

 

(a) grid

(b) mesh

 

(c) lattice

(d) leeway

66.

Larva

 

(a) maggot

(b) grub

 

(c) lard

(d) caterpillar

67.

Flail

 

(a) whip

(b) lash

 

(c) flog

(d) trellis

68.

Knock

 

(a) rap

(b) tap

 

(c) thump

(d) stud

69.

Mindful

 
 

(a) heedful

(b) attentive

 

(c) frantic

(d) observant

70.

Neglectful

 

(a) oblivious

(b) temperate

 

(c) reckless

(d) heedless

71.

Hallowed

 

(a) blessed

(b) phlegmatic

 

(c) consecrated

(d) holy

72.

Enchant

 

(a) raze

(b) bewitch

 

(c) ravish

(d) entrance

73.

Titular

 

(a) nominal

(b) official

 

(c) putative

(d) causative

74.

Vicarious

 

(a) surrogate

(b) second-hand

 

(c) atrocious

(d) indirect

75.

Wordy

 

(a) loquacious

(b) phrasing

 

(c) pleonastic

(d) garrulous

76.

Lament

 

(a) dirge

(b) elegy

 

(c) lackey

(d) monody

77.

Fuzzy

 

(a) frizzy

(b) fuffy

 

(c) furry

(d) fleecy

78.

Hinder

 

(a) stoke

(b) inhibit

 

(c) foil

(d) impede

79.

Jittery

 

(a) fretful

(b) petulant

 

(c) anxious

(d) testy

80.

Freight

 

(a) cargo

(b) consignment

 

(c) chafing

(d) shipment

81.

Astern

 

(a) aft

(b) abaft

 

(c) behind

(d) apt

82.

Ashamed

 

(a) bashful

(b) venerable

 

(c) sheepish

(d) shy

83.

Attire

 
 

(a) array

(b) raiment

 

(c) apparel

(d) assail

84.

Assert

 

(a) engross

(b) vindicate

 

(c) aver

(d) insist

85.

Asperse

 

(a) calumniate

(b) traduce

 

(c) slander

(d) disconcert

86.

Diligent

 

(a) assiduous

(b) appendage

 

(c) industrious

(d) persevering

87.

Asylum

 

(a) shelter

(b) refuge

 

(c) sanctuary

(d) presage

88.

Majestic

 

(a) august

(b) heinous

 

(c) stately

(d) grand

89.

Aureate

 

(a) brilliant

(b) gilded

 

(c) resplendent

(d) archaic

90.

Greed

 

(a) avarice

(b) expiation

 

(c) rapacity

(d) cupidity

91.

Bamboozle

 

(a) hoax

(b) mystify

 

(c) cheat

(d) gabble

92.

Bastille

 
 

(a) fortress

(b) prison

 

(c) jail

(d) fop

93.

Blench

 

(a) flinch

(b) prate

 

(c) wince

(d) quail

94.

Deprive

 
 

(a) rob

(b) bereave

 

(c) reprove

(d) dispossess

95.

Cabal

 

(a) plot

(b) machination

 

(c) conspiracy

(d) portend

96.

Melodious

 

(a) musical

(b) canorous

 

(c) sprightly

(d) resonant

97.

Raw

 

(a) unfledged

(b) callous

 

(c) inexperienced

(d) callow

98.

Caprice

 

(a) whim

(b) fancy

 

(c) quirk

(d) brace

99.

Critical

 

(a) carping

(b) censorious

 

(c) cardinal

(d) captious

100.

Gallant

 

(a) quixotic

(b) chivalrous

 

(c) prudent

(d) honorable

101.

Cherish

 

(a) tend

(b) foster

 

(c) nurture

(d) vouch

Directions for Exercise 6: Choose the option which is a synonym or closest in meaning to the word in capitals:

Exercise 6

1.

PANDEMONIUM

 

(a) lock

(b) instrumental

 

(c) garment

(d) uproar

2.

MANOEUVRE

 

(a) upset

(b) inflict

 

(c) scheme

(d) slow

3.

RELINQUISH

 

(a) abandon

(b) relish

 

(c) proceed

(d) defeat

4.

TUMID

 

(a) humid

(b) revolting

 

(c) mean

(d) inflated

5.

VERITABLE

 

(a) obedient

(b) approval

 

(c) genuine

(d) false

6.

CANARD

 

(a) a bird

(b) spare

 

(c) offensive

(d) hoax

7.

IDOLATRY

 

(a) admiration

(b) sadness

 

(c) corruption

(d) faithless

8.

GRATUITOUS

 

(a) correct

(b) unkind

 

(c) absurd

(d) given freely

9.

SAGACIOUS

 

(a) appealing

(b) placid

 

(c) wise

(d) shaky

10.

LETHAL

 

(a) conventional

(b) deadly

 

(c) averse

(d) demonstrative

11.

FEINT

 

(a) religious

(b) digress

 

(c) pretense

(d) swoon

12.

PERAMBULATE

 

(a) withdraw

(b) obstruct

 

(c) retail

(d) walk

13.

ADMONISH

 

(a) give

(b) warn

 

(c) accustom

(d) forgive

14.

JETTISON

 

(a) throw

(b) travel

 

(c) collect

(d) sympathize

15.

EXPURGATE

 

(a) enjoy

(b) clear

 

(c) display

(d) harbour

16.

SURMOUNT

 

(a) climb

(b) dwindle

 

(c) conquer

(d) repair

17.

NETTLE

 

(a) knit

(b) vessel

 

(c) irritate

(d) restore

18.

INTERCEPT

 

(a) display

(b) arrest

 

(c) allot

(d) amaze

19.

DESULTORY

 

(a) changeable

(b) result

 

(c) hazardous

(d) rivalry

20.

SALIENT

 

(a) skillful

(b) seasonal

 

(c) prominent

(d) solitary

21.

FESTER

 

(a) irritate

(b) illuminate

 

(c) challenge

(d) choice

22.

SALUTARY

 

(a) honest

(b) obedient

 

(c) dishonest

(d) beneficial

23.

TURBULENT

 

(a) unbiased

(b) agitated

 

(c) orderly

(d) shiny

24.

CREDENCE

 

(a) corrupt

(b) incredible

 

(c) virtue

(d) belief

25.

IMBIBE

 

(a) emit

(b) absorb

 

(c) imitate

(d) convince

26.

BANEFUL

 

(a) fever

(b) quiet

 

(c) harmful

(d) over

27.

ELOQUENT

 

(a) rhetoric

(b) legal

 

(c) edible

(d) feeble

28.

EXPLICIT

 

(a) clear

(b) obvious

 

(c) cautious

(d) exorbitant

29.

PUTRID

 

(a) pure

(b) decayed

 

(c) shallow

(d) sweet

30.

FLAGRANT

 

(a) aroma

(b) fuming

 

(c) scandalous

(d) spreading

31.

RECTIFY

 

(a) tip

(b) release

 

(c) compromise

(d) remedy

32.

GRAPHIC

 

(a) vivid

(b) fancy

 

(c) vague

(d) great

33.

CADENCE

 

(a) rhythm

(b) retreat

 

(c) fix

(d) final

34.

DURESS

 

(a) step

(b) constraint

 

(c) relapse

(d) credit

35.

FUMIGATE

 

(a) upset

(b) submit

 

(c) disinfect

(d) rankle

36.

BEDRAGGLE

 

(a) reduce

(b) soiled

 

(c) hypnotize

(d) sell

37.

PENCHANT

 

(a) liking

(b) hatred

 

(c) naughty

(d) good

38.

SCATHING

 

(a) tossing

(b) damaging

 

(c) hating

(d) fat

39.

HILARIOUS

 

(a) hopeless

(b) comic

 

(c) hideous

(d) gloomy

40.

TAINT

 

(a) corrupt

(b) paint

 

(c) polish

(d) publish

41.

ABSOLVE

 

(a) accuse

(b) acquit

 

(c) bind

(d) colour

42.

COALESCE

 

(a) fuel

(b) fiery

 

(c) amalgamate

(d) relate

43.

SWITCH

 

(a) current

(b) swap

 

(c) circuit

(d) egress

44.

RAPIER

 

(a) svelte

(b) sabre

 

(c) wood

(d) wound

45.

SYCOPHANTIC

 

(a) circular

(b) symmetrical

 

(c) servile

(d) fertile

46.

SYLLABUS

 

(a) cutlass

(b) curriculum

 

(c) arboreal

(d) sylvan

◊ Answer Key

Exercise 1

1. (c)

2. (d)

3. (d)

4. (a)

5. (b)

6. (c)

7. (c)

8. (d)

9. (c)

10. (d)

11. (a)

12. (d)

13. (d)

14. (d)

15. (c)

16. (a)

17. (a)

18. (b)

19. (d)

20. (d)

Exercise 2

1. (a)

2. (c)

3. (d)

4. (b)

5. (d)

6. (d)

7. (b)

8. (c)

9. (c)

10. (d)

11. (d)

12. (b)

13. (d)

14. (a)

15. (b)

Exercise 3

1. (c)

2. (d)

3. (a)

4. (c)

5. (b)

6. (a)

7. (d)

8. (d)

9. (a)

10. (c)

Exercise 4

1. (a)

2. (a)

3. (d)

4. (d)

5. (d)

6. (d)

7. (d)

8. (a)

9. (a)

10. (c)

Exercise 5

1. (b)

2. (a)

3. (d)

4. (a)

5. (b)

6. (d)

7. (c)

8. (d)

9. (d)

10. (b)

11. (b)

12. (d)

13. (c)

14. (a)

15. (d)

16. (d)

17. (b)

18. (a)

19. (c)

20. (d)

21. (c)

22. (b)

23. (d)

24. (b)

25. (d)

26. (c)

27. (d)

28. (b)

29. (c)

30. (b)

31. (d)

32. (b)

33. (a)

34. (d)

35. (b)

36. (d)

37. (c)

38. (d)

39. (b)

40. (d)

41. (c)

42. (d)

43. (c)

44. (d)

45. (c)

46. (a)

47. (d)

48. (b)

49. (b)

50. (d)

51. (d)

52. (b)

53. (d)

54. (a)

55. (c)

56. (d)

57. (b)

58. (b)

59. (d)

60. (c)

61. (d)

62. (c)

63. (b)

64. (b)

65. (d)

66. (c)

67. (d)

68. (d)

69. (c)

70. (b)

71. (b)

72. (a)

73. (d)

74. (c)

75. (b)

76. (c)

77. (b)

78. (a)

79. (d)

80. (c)

81. (d)

82. (b)

83. (d)

84. (a)

85. (d)

86. (b)

87. (d)

88. (b)

89. (d)

90. (b)

91. (d)

92. (d)

93. (b)

94. (c)

95. (d)

96. (c)

97. (b)

98. (a)

99. (c)

100. (c)

100. (d)

       

Exercise 6

1. (d)

2. (c)

3. (a)

4. (d)

5. (c)

6. (d)

7. (a)

8. (d)

9. (c)

10. (b)

11. (c)

12. (d)

13. (b)

14. (a)

15. (b)

16. (c)

17. (c)

18. (b)

19. (a)

20. (c)

21. (a)

22. (d)

23. (b)

24. (d)

25. (b)

26. (c)

27. (a)

28. (a)

29. (b)

30. (c)

31. (d)

32. (a)

33. (a)

34. (b)

35. (c)

36. (b)

37. (a)

38. (b)

39. (b)

40. (a)

41. (b)

42. (c)

43. (b)

44. (b)

45. (c)

46. (b)