How to Prepare for Verbal Ability and Reading Comprehension for the CAT (2014)

Part 2: Verbal Ability

Section 2: Vocabulary-based Questions

Chapter 7. Antonyms

Directions for Exercise 1: Choose the option which is the antonym of the word mentioned.

Exercise 1

1.

Amusing

 

(a) silent

(b) later

 

(c) boring

(d) nice

2.

Egoism

 

(a) familial

(b) altruism

 

(c) fabianism

(d) Marxism

3.

Separate

 

(a) amalgamate

(b) lonely

 

(c) operate

(d) none of these

4.

Professional

 

(a) conservative

(b) liberal

 

(c) amateur

(d) legal

5.

Ambiguity

 

(a) lucidity

(b) basal

 

(c) lovable

(d) necessity

6.

Ancestor

 

(a) peer

(b) seer

 

(c) descendant

(d) genetic

7.

Omega

 

(a) beta

(b) gamma

 

(c) delta

(d) alpha

8.

Amass

 

(a) demote

(b) remote

 

(c) scatter

(d) better

9.

Amplification

 

(a) abbreviation

(b) operation

 

(c) observation

(d) application

10.

Hurry

 

(a) worry

(b) amble

 

(c) sorry

(d) enable

11.

Hostile

 

(a) alluvial

(b) able

 

(c) amicable

(d) alterable

12.

Ameliorate

 

(a) mar

(b) west

 

(c) stuff

(d) fade

13.

Amnesty

 

(a) loyalty

(b) punishment

 

(c) depth

(d) dearth

14.

Scanty

 

(a) ample

(b) sample

 

(c) adore

(d) afore

15.

Anabolism

 

(a) metabolism

(b) catabolism

 

(c) quantity

(d) autism

16.

Order

 

(a) anarchy

(b) endarch

 

(c) mesarch

(d) none of these

17.

Angelical

 

(a) magnanimous

(b) diabolical

 

(c) benevolent

(d) critical

18.

Ecstacy

 

(a) anguish

(b) appeal

 

(c) amenable

(d) lucidity

19.

Antidote

 

(a) medicine

(b) poison

 

(c) anodyne

(d) amity

20.

Apex

 

(a) base

(b) zenith

 

(c) meridian

(d) median

21.

Haughtiness

 

(a) unskilled

(b) affability

 

(c) adduce

(d) abject

22.

Ally

 

(a) aide

(b) opponent

 

(c) amor

(d) rely

23.

Alcoholic

 

(a) drunk

(b) addict

 

(c) teetotaler

(d) venom

24.

Apocryphal

 

(a) apocalypse

(b) authentic

 

(c) amusing

(d) disgusting

25.

Hidden

 

(a) appealing

(b) apparent

 

(c) apparel

(d) none of these

26.

Appeasable

 

(a) antecedent

(b) incident

 

(c) unrelenting

(d) unloved

27.

Applaud

 

(a) placate

(b) denounce

 

(c) order

(d) conserve

28.

Stinking

 

(a) smelly

(b) apathy

 

(c) aromatic

(d) acrobatic

29.

Mislead

 

(a) alter

(b) separate

 

(c) malady

(d) apprise

30.

Aristocrat

 

(a) plutarchy

(b) commoner

 

(c) royalty

(d) none of these

31.

Coloured

 

(a) troubled

(b) anfractuous

 

(c) ashen

(d) complexion

32.

Disarray

 

(a) disorder

(b) order

 

(c) bore

(d) store

33.

Assumption

 

(a) aspertion

(b) aspiration

 

(c) proof

(d) prediction

34.

Denial

 

(a) disturb

(b) avowal

 

(c) astern

(d) atonement

35.

Democrat

 

(a) royalty

(b) anarchy

 

(c) autocrat

(d) plutocrat

36.

Awry

 

(a) austere

(b) offend

 

(c) asthenia

(d) straight

37.

Silence

 

(a) attune

(b) babble

 

(c) achromatic

(d) aurora

38.

Badger

 

(a) bad

(b) sober

 

(c) pacify

(d) assure

39.

Bane

 

(a) ban

(b) band

 

(c) boon

(d) bloom

40.

Civilised

 

(a) palpable

(b) civic

 

(c) incongruent

(d) barbarian

41.

Audacious

 

(a) silent

(b) polite

 

(c) astute

(d) avarice

42.

Barefaced

 

(a) babel

(b) baffle

 

(c) concealed

(d) chaste

43.

Befoul

 

(a) flounder

(b) cleanse

 

(c) buoyant

(d) flambé

44.

Unsuitable

 

(a) sudorific

(b) soporific

 

(c) befitting

(d) bawdy

45.

Benign

 

(a) benevolent

(b) malevolent

 

(c) blessing

(d) curse

46.

Peaceful

 

(a) beatific

(b) belligerent

 

(c) belie

(d) belle

47.

Bellow

 

(a) whisper

(b) tout

 

(c) stupor

(d) above

48.

Usual

 

(a) bigotry

(b) bizarre

 

(c) bewail

(d) biased

49.

Blasphemous

 

(a) irreligious

(b) inferior

 

(c) reverent

(d) blarney

50.

Darken

 

(a) rejoice

(b) bleach

 

(c) inculpate

(d) corolla

51.

Lengthen

 

(a) elongate

(b) evacuate

 

(c) abbreviate

(d) encompass

52.

Abhorrent

 

(a) obnoxious

(b) attractive

 

(c) abeyance

(d) ablution

53.

Abrupt

 

(a) brusque

(b) precipitous

 

(c) terse

(d) gradual

54.

Abstruse

 

(a) esoteric

(b) obvious

 

(c) complex

(d) enigmatic

55.

Paradoxical

 

(a) rational

(b) crazy

 

(c) daft

(d) zany

56.

Accepted

 

(a) indisputable

(b) controversial

 

(c) accede

(d) axiomatic

57.

Proletariat

 

(a) rationalist

(b) evangelist

 

(c) bourgeoisie

(d) Marxist

58.

Boundless

 

(a) further

(b) astute

 

(c) abutting

(d) finite

59.

Braggart

 

(a) modest

(b) harangue

 

(c) adept

(d) competent

60.

Brevity

 

(a) prolixity

(b) niggardly

 

(c) reconciliation

(d) smoldering

61.

Bury

 

(a) bristle

(b) exhume

 

(c) consume

(d) bombast

62.

Callow

 

(a) mature

(b) oppose

 

(c) bustle

(d) burly

63.

Euphony

 

(a) concord

(b) symphony

 

(c) cacophony

(d) sync

64.

Fortune

 

(a) blessing

(b) calamity

 

(c) cabal

(d) blasphemy

65.

Calumniate

 

(a) eulogise

(b) callous

 

(c) enervate

(d) temperate

66.

Truth

 

(a) carnage

(b) canaille

 

(c) canard

(d) candid

67.

Candour

 

(a) frankness

(b) cunning

 

(c) ingenuous

(d) sincere

68.

Capricious

 

(a) lozenge

(b) acquiesce

 

(c) erratic

(d) steady

69.

Disgust

 

(a) duress

(b) captivate

 

(c) repel

(d) rebel

70.

Anxious

 

(a) crafty

(b) métier

 

(c) carefree

(d) slapdash

71.

Manikin

 

(a) dwarf

(b) giant

 

(c) figure

(d) statue

72.

Retreat

 

(a) haven

(b) shelter

 

(c) advance

(d) egress

73.

Affluence

 

(a) poverty

(b) influence

 

(c) affinity

(d) prosperity

74.

Diffidence

 

(a) ascent

(b) confidence

 

(c) penchant

(d) prescription

75.

Detraction

 

(a) contraction

(b) flattery

 

(c) cannery

(d) deacon

76.

Inequity

 

(a) law

(b) illegal

 

(c) slander

(d) libel

77.

Hope

 

(a) beatitude

(b) platitude

 

(c) despair

(d) deign

78.

Oblivion

 

(a) memory

(b) comely

 

(c) comfrey

(d) bijou

79.

Plaintiff

 

(a) bigot

(b) defendant

 

(c) decoy

(d) frond

80.

Folly

 

(a) wisdom

(b) antidote

 

(c) humility

(d) blame

81.

Affirmative

 

(a) positive

(b) negative

 

(c) derogatory

(d) affiliate

82.

Carnal

 

(a) infernal

(b) internal

 

(c) spiritual

(d) egoist

83.

Diffuse

 

(a) concise

(b) incise

 

(c) temporal

(d) opulent

84.

Flaccid

 

(a) exotic

(b) turgid

 

(c) insipid

(d) fresco

85.

Industrious

 

(a) idle

(b) compatible

 

(c) buoyant

(d) adversity

86.

Immanent

 

(a) impatient

(b) amiable

 

(c) transcendent

(d) diffident

87.

Profane

 

(a) sacred

(b) denounce

 

(c) announce

(d) penance

88.

Figurative

 

(a) literal

(b) liberal

 

(c) perennial

(d) annual

89.

Sprightly

 

(a) bright

(b) effulgent

 

(c) indulgent

(d) dull

90.

Vigorous

 

(a) feeble

(b) regal

 

(c) frugal

(d) immortal

91.

Condemn

 

(a) convict

(b) acquit

 

(c) accuse

(d) enervate

92.

Repudiate

 

(a) discharge

(b) disagree

 

(c) admit

(d) reject

93.

Expedite

 

(a) extract

(b) distract

 

(c) delay

(d) defend

94.

Lament

 

(a) languish

(b) anguish

 

(c) rejoice

(d) languor

95.

Absurd

 

(a) funny

(b) expedient

 

(c) sensible

(d) gallant

96.

Augment

 

(a) increase

(b) argument

 

(c) diminish

(d) delay

97.

Censure

 

(a) appreciate

(b) reprimand

 

(c) apprehend

(d) comprehend

98.

Impertinent

 

(a) blunder

(b) excuse

 

(c) polite

(d) insolent

99.

Commend

 

(a) criticize

(b) comment

 

(c) forsake

(d) dexterity

100.

Obligatory

 

(a) derogatory

(b) optional

 

(c) compulsion

(d) repulsion

101.

Ignore

 

(a) adjudicate

(b) infallible

 

(c) anarchy

(d) infidel

102.

Agnostic

 

(a) euphoric

(b) putrid

 

(c) evangelical

(d) abhor

103.

Blessing

 

(a) malediction

(b) catholic

 

(c) engaging

(d) incredible

104.

Cleave

 

(a) disjunction

(b) separate

 

(c) adjunct

(d) revoke

105.

Loose

 

(a) lax

(b) vitiate

 

(c) astringent

(d) frigid

106.

Erase

 

(a) arcane

(b) inscribe

 

(c) infallible

(d) invalidate

107.

Customary

 

(a) aberrant

(b) harsh

 

(c) common

(d) ratify

108.

Gratuitous

 

(a) unwarranted

(b) restrained

 

(c) anomalous

(d) viable

109.

Tremulous

 

(a) fearful

(b) intrepid

 

(c) supplant

(d) whimsical

110.

Feeble

 

(a) omniscient

(b) omnipotent

 

(c) heathen

(d) corporate

111.

Prevaricate

 

(a) truth

(b) abate

 

(c) restrained

(d) tactful

112.

Multifarious

 

(a) nonentity

(b) singular

 

(c) gallant

(d) invidious

113.

Circuitous

 

(a) roundabout

(b) manifold

 

(c) rectilinear

(d) mechanical

114.

Overrule

 

(a) ratify

(b) countermand

 

(c) sedge

(d) anomalies

115.

Humane

 

(a) charitable

(b) philanthropic

 

(c) perturb

(d) callous

116.

Consanguinity

 

(a) affinity

(b) corpulent

 

(c) estrangement

(d) anarchy

117.

Volatile

 

(a) explosive

(b) immutable

 

(c) sedulous

(d) secretive

118.

Naive

 

(a) sanctimonious

(b) ingenuous

 

(c) artless

(d) affable

119.

Impenetrable

 

(a) translucent

(b) sinister

 

(c) queasy

(d) impede

120.

Glorification

 

(a) exaltation

(b) aspersion

 

(c) vitreous

(d) sententious

121.

Dishearten

 

(a) construe

(b) solace

 

(c) absolve

(d) attribute

122.

Unquestionable

 

(a) veritable

(b) spurious

 

(c) temporal

(d) penultimate

123.

Revitalize

 

(a) debilitate

(b) animate

 

(c) quicken

(d) feign

124.

Vapid

 

(a) insipid

(b) prosaic

 

(c) pithy

(d) relieve

125.

Ally

 

(a) epitome

(b) cleanse

 

(c) split

(d) comely

126.

Foster

 

(a) interrogate

(b) satiate

 

(c) travesty

(d) impede

127.

Persevere

 

(a) tenacity

(b) capitulate

 

(c) tawdry

(d) ululate

128.

Cosmopolitan

 

(a) worldly

(b) sophisticated

 

(c) insular

(d) chic

129.

Master

 

(a) tyrant

(b) tyro

 

(c) rodeo

(d) toreador

130.

Antagonistic

 

(a) congenial

(b) neophyte

 

(c) vex

(d) menacing

131.

Preclude

 

(a) obviate

(b) prevent

 

(c) augment

(d) segment

132.

Contemptible

 

(a) venerable

(b) barbarous

 

(c) jocose

(d) sickening

133.

Inclination

 

(a) propensity

(b) aversion

 

(c) liking

(d) attenuated

134.

Uninspired

 

(a) pedestrian

(b) common

 

(c) stellar

(d) approbation

135.

Atrocious

 

(a) grievous

(b) serious

 

(c) trivial

(d) tirade

136.

Garrulous

 

(a) loquacious

(b) talkative

 

(c) quiet

(d) weary

137.

Kindly

 

(a) comely

(b) homely

 

(c) sparse

(d) harsh

138.

Vital

 

(a) inanimate

(b) alive

 

(c) strength

(d) excite

139.

Gluttonous

 

(a) estrange

(b) abstemious

 

(c) sanctimonious

(d) contingency

140.

Impetuous

 

(a) rash

(b) harsh

 

(c) cautious

(d) flighty

141.

Anathema

 

(a) contravene

(b) blessing

 

(c) masquerade

(d) identify

142.

Admonish

 

(a) censure

(b) censor

 

(c) approve

(d) prudent

143.

Diligent

 

(a) indolent

(b) assiduous

 

(c) assimilate

(d) apprehend

144.

Indigent

 

(a) opulent

(b) poor

 

(c) indomitable

(d) abatement

145.

Lampoon

 

(a) mock

(b) satirize

 

(c) exalt

(d) energize

146.

Ennoble

 

(a) eulogize

(b) dishonor

 

(c) salutary

(d) morbid

147.

Impromptu

 

(a) intuitive

(b) deliberate

 

(c) portent

(d) bucolic

148.

Ephemeral

 

(a) eternal

(b) internal

 

(c) inanimate

(d) sedate

149.

Familiar

 

(a) nostalgic

(b) noxious

 

(c) foreign

(d) native

150.

Sullen

 

(a) cynical

(b) blissful

 

(c) hopeless

(d) genuine

151.

Delay

 

(a) curb

(b) advancement

 

(c) waylay

(d) warren

152.

Deride

 

(a) scoff

(b) sedate

 

(c) laud

(d) deluge

153.

Sanguine

 

(a) pessimistic

(b) mitigate

 

(c) exhibitionist

(d) modest

154.

Servile

 

(a) accommodating

(b) indomitable

 

(c) demoralized

(d) hail

155.

Reticent

 

(a) brazen

(b) reserved

 

(c) apathetic

(d) dull

156.

Perfunctory

 

(a) careless

(b) thorough

 

(c) bold

(d) lazy

157.

Tranquilise

 

(a) anesthetic

(b) energise

 

(c) atoll

(d) guzzle

158.

Inveigh

 

(a) insinuate

(b) embezzle

 

(c) retreat

(d) mitigate

159.

Necessary

 

(a) exacerbate

(b) burgeon

 

(c) raconteur

(d) superfluous

160.

Guileless

 

(a) hermit

(b) deceitful

 

(c) nebulous

(d) amorphous

161.

Tarnish

 

(a) inchoate

(b) squander

 

(c) deride

(d) polish

162.

Subordination

 

(a) stipulation

(b) cimmerian

 

(c) autonomy

(d) desalinize

163.

Contumacious

 

(a) willful

(b) pliable

 

(c) mercurial

(d) temperamental

164.

Pernicious

 

(a) drone

(b) travesty

 

(c) benign

(d) false

165.

Rampant

 

(a) raging

(b) wanton

 

(c) quiescent

(d) apocryphal

166.

Bellicose

 

(a) militant

(b) demagogue

 

(c) champion

(d) congenial

167.

Cantankerous

 

(a) belligerent

(b) thimble

 

(c) gregarious

(d) cathartic

168.

Quixotic

 

(a) exotic

(b) ruse

 

(c) pragmatic

(d) romantic

169.

Jingoistic

 

(a) satisfied

(b) contemplative

 

(c) noncommittal

(d) zealous

170.

Strutting

 

(a) cowering

(b) smocking

 

(c) confident

(d) dissipating

171.

Histrionic

 

(a) dramatic

(b) sincere

 

(c) hermetic

(d) optic

172.

Deference

 

(a) sequester

(b) deadpan

 

(c) sauciness

(d) entreaty

173.

Sardonic

 

(a) cheeky

(b) pleasing

 

(c) impetuous

(d) ironic

174.

Pandemonium

 

(a) confusion

(b) uproar

 

(c) laxity

(d) equanimity

175.

Hermetic

 

(a) opulent

(b) airy

 

(c) confined

(d) refined

176.

Evanescent

 

(a) convoluted

(b) fleeting

 

(c) enigma

(d) perpetual

177.

Blithe

 

(a) puzzling

(b) uniform

 

(c) disconsolate

(d) vivacious

178.

Comity

 

(a) argot

(b) dialect

 

(c) gracious

(d) curt

179.

Commend

 

(a) please

(b) chastise

 

(c) discern

(d) famish

180.

Jaded

 

(a) excited

(b) deployed

 

(c) employed

(d) exploit

181.

Repine

 

(a) master

(b) delight

 

(c) innocent

(d) simplify

182.

Quell

 

(a) subdue

(b) allay

 

(c) inflame

(d) deflate

183.

Enshroud

 

(a) apprise

(b) incense

 

(c) wallow

(d) camp

184.

Odium

 

(a) abhorrence

(b) approbation

 

(c) induce

(d) assimilate

185.

Dispassionate

 

(a) essence

(b) innocent

 

(c) encoded

(d) torrid

186.

Fearless

 

(a) intrepid

(b) craven

 

(c) vacillate

(d) oscillate

187.

Refractory

 

(a) obstinate

(b) averse

 

(c) assess

(d) impressionable

188.

Listless

 

(a) phlegmatic

(b) discredit

 

(c) spirited

(d) inanimate

189.

Garrote

 

(a) strangle

(b) emancipate

 

(c) industrious

(d) impudent

190.

Minatory

 

(a) inspiring

(b) menacing

 

(c) infuriated

(d) opaque

191.

Creative

 

(a) seminal

(b) far-reaching

 

(c) stifling

(d) flinging

192.

Desiccated

 

(a) flaccid

(b) sodden

 

(c) arid

(d) crushed

193.

Facile

 

(a) burdensome

(b) effortless

 

(c) worthless

(d) opulent

194.

Nullify

 

(a) void

(b) legitimize

 

(c) repose

(d) indomitable

195.

Fierce

 

(a) pitiless

(b) generous

 

(c) augment

(d) cleanse

196.

Indenture

 

(a) manumit

(b) enslave

 

(c) affix

(d) pungent

197.

Pursue

 

(a) foster

(b) eschew

 

(c) judgmental

(d) debate

198.

Dark

 

(a) vitreous

(b) obscure

 

(c) scarce

(d) devout

199.

Conclusive

 

(a) definitive

(b) wanting

 

(c) singular

(d) distinguished

200.

Defamation

 

(a) apotheosis

(b) obloquy

 

(c) limpid

(d) parochial

◊ Answer Key

Exercise 1

1. (c)

2. (b)

3. (a)

4. (c)

5. (a)

6. (c)

7. (d)

8. (c)

9. (a)

10. (b)

11. (c)

12. (a)

13. (b)

14. (a)

15. (b)

16. (a)

17. (b)

18. (a)

19. (b)

20. (a)

21. (b)

22. (b)

23. (c)

24. (b)

25. (b)

26. (c)

27. (b)

28. (c)

29. (d)

30. (b)

31. (c)

32. (b)

33. (c)

34. (b)

35. (c)

36. (d)

37. (b)

38. (c)

39. (c)

40. (d)

41. (b)

42. (c)

43. (b)

44. (c)

45. (b)

46. (b)

47. (a)

48. (b)

49. (c)

50. (b)

51. (c)

52. (b)

53. (d)

54. (b)

55. (a)

56. (b)

57. (c)

58. (d)

59. (a)

60. (a)

61. (b)

62. (a)

63. (c)

64. (b)

65. (a)

66. (c)

67. (b)

68. (d)

69. (b)

70. (c)

71. (b)

72. (c)

73. (a)

74. (b)

75. (b)

76. (a)

77. (c)

78. (a)

79. (b)

80. (a)

81. (b)

82. (c)

83. (a)

84. (b)

85. (a)

86. (c)

87. (a)

88. (a)

89. (d)

90. (a)

91. (b)

92. (c)

93. (c)

94. (c)

95. (c)

96. (c)

97. (a)

98. (c)

99. (a)

100. (b)

101. (a)

102. (c)

103. (a)

104. (c)

105. (c)

106. (b)

107. (a)

108. (b)

109. (b)

110. (b)

111. (a)

112. (b)

113. (c)

114. (a)

115. (d)

116. (c)

117. (b)

118. (a)

119. (a)

120. (b)

121. (b)

122. (b)

123. (a)

124. (c)

125. (c)

126. (d)

127. (b)

128. (c)

129. (b)

130. (a)

131. (c)

132. (a)

133. (b)

134. (c)

135. (c)

136. (c)

137. (d)

138. (a)

139. (b)

140. (c)

141. (b)

142. (c)

143. (a)

144. (a)

145. (c)

146. (b)

147. (b)

148. (a)

149. (c)

150. (b)

151. (b)

152. (c)

153. (a)

154. (b)

155. (a)

156. (b)

157. (b)

158. (c)

159. (d)

160. (b)

161. (d)

162. (c)

163. (b)

164. (c)

165. (c)

166. (d)

167. (c)

168. (c)

169. (c)

170. (a)

171. (b)

172. (c)

173. (b)

174. (d)

175. (b)

176. (d)

177. (c)

178. (d)

179. (b)

180. (a)

181. (b)

182. (c)

183. (a)

184. (b)

185. (d)

186. (b)

187. (d)

188. (c)

189. (b)

190. (a)

191. (c)

192. (b)

193. (a)

194. (b)

195. (b)

196. (a)

197. (b)

198. (a)

199. (b)

200. (a)