How to Prepare for Verbal Ability and Reading Comprehension for the CAT (2014)

Part 2: Verbal Ability

Section 2: Vocabulary-based Questions

Chapter 8. Odd Man Out

Directions for Exercise 1–5: Pick the odd man out from the options.

Exercise 1

1.

(a) Haughty

(b) Reticent

 

(c) Sociable

(d) Aloof

2.

(a) Mitigate

(b) Aggravate

 

(c) Ameliorate

(d) Assuage

3.

(a) Consortium

(b) Guild

 

(c) Bloc

(d) Dole out

4.

(a) Flabbergast

(b) Stupefy

 

(c) Dumbfound

(d) Zeal

5.

(a) Disconcert

(b) Equivocal

 

(c) Ambivalent

(d) Ambiguous

6.

(a) Amorous

(b) Carnal

 

(c) Ardent

(d) Loathe

7.

(a) Ampersand

(b) Amperage

 

(c) Ammeter

(d) Current

8.

(a) Beguile

(b) Gladden

 

(c) Anemic

(d) Mirth

9.

(a) Pollard

(b) Truncate

 

(c) Amputate

(d) Capacious

10.

(a) Munificent

(b) Amuletum

 

(c) Copious

(d) Voluminous

11.

(a) Engross

(b) Pasty

 

(c) Sallow

(d) Wan

12.

(a) Vexation

(b) Rancour

 

(c) Choler

(d) Metaphor

13.

(a) Bedlam

(b) Anarchy

 

(c) Anatomize

(d) Insurrection

14.

(a) Archangel

(b) Genealogy

 

(c) Progenitor

(d) Ancestry

15.

(a) Antediluvian

(b) Superannuated

 

(c) Venerable

(d) Beatific

16.

(a) Grate

(b) Badger

 

(c) Pique

(d) Elucidate

17.

(a) Embrocate

(b) Anoint

 

(c) Umbrage

(d) Smear

18.

(a) Colt

(b) Filly

 

(c) Steed

(d) Bull

19.

(a) Aviator

(b) Bull

 

(c) Matador

(d) Toreador

20.

(a) Purloin

(b) Usurp

 

(c) Appropriate

(d) Anodyne

Exercise 2

1.

(a) Augury

(b) Aural

 

(c) Portent

(d) Omen

2.

(a) Propitious

(b) Abstemious

 

(c) Parsimonious

(d) Exacting

3.

(a) Avocado

(b) Papaya

 

(c) Mulberry

(d) Eucalyptus

4.

(a) Awning

(b) Tarpaulin

 

(c) Canopy

(d) Endow

5.

(a) Hatchet

(b) Cleaver

 

(c) Axe

(d) Spindle

6.

(a) Eliminate

(b) Animate

 

(c) Stimulate

(d) Kindle

7.

(a) Truss

(b) Bale

 

(c) Bundle

(d) Stark

8.

(a) Balaclava

(b) Bonnet

 

(c) Beret

(d) Bagatelle

9.

(a) Pushpin

(b) Tetris

 

(c) Blocks

(d) Cushions

10.

(a) Chevron

(b) Bagpipes

 

(c) Crest

(d) Emblem

11.

(a) Haversack

(b) Reticule

 

(c) Racquet

(d) Holdall

12.

(a) Banshee

(b) Churl

 

(c) Heathen

(d) Vandal

13.

(a) Putt

(b) Birdie

 

(c) Eagle

(d) Puck

14.

(a) Halloween

(b) Mistletoe

 

(c) Bunting

(d) Santa Claus

15.

(a) Incandescent

(b) Smouldering

 

(c) Ablaze

(d) Bursting

16.

(a) Burrow

(b) Nest

 

(c) Rodent

(d) Rat

17.

(a) Parody

(b) Satire

 

(c) Burdock

(d) Burlesque

18.

(a) Play

(b) Pantomime

 

(c) Opera

(d) Banquet

19.

(a) Abbey

(b) Chasm

 

(c) Abyss

(d) Crater

20.

(a) Tornado

(b) Twister

 

(c) Cyclone

(d) Volcano

Exercise 3

1.

(a) Breach

(b) Canny

 

(c) Fissure

(d) Cranny

2.

(a) Astute

(b) Guileful

 

(c) Machiavellian

(d) Atavistic

3.

(a) Fiend

(b) Fecund

 

(c) Ingenious

(d) Fertile

4.

(a) Cube

(b) Cubicle

 

(c) Cuboid

(d) Cubic

5.

(a) Cryptic

(b) Esoteric

 

(c) Recondite

(d) Crust

6.

(a) Limousine

(b) Sedan

 

(c) Concorde

(d) Hatchback

7.

(a) Masticate

(b) Scrunch

 

(c) Pulverize

(d) Sepulchre

8.

(a) Cuirass

(b) Cudgel

 

(c) Bludgeon

(d) Cosh

9.

(a) Ford

(b) Boeing

 

(c) Toyota

(d) General Motors

10.

(a) Lufthansa

(b) Cathay-Pacific

 

(c) Eurail

(d) Biman

11.

(a) Bolster

(b) Hassock

 

(c) Duvet

(d) Pillow

12.

(a) Pierce

(b) Precis

 

(c) Bowdlerize

(d) Censor

13.

(a) Misanthropic

(b) Cynosure

 

(c) Incredulous

(d) Cynical

14.

(a) Cymbal

(b) Harp

 

(c) Bonito

(d) Bongo

15.

(a) Tuna

(b) Octopus

 

(c) Electric Ray

(d) Salmon

16.

(a) Phantom

(b) Diana

 

(c) Rex

(d) Mandrake

17.

(a) Crown

(b) Enamel

 

(c) Dentine

(d) Dendrite

18.

(a) Downgrade

(b) Abnegation

 

(c) Repudiation

(d) Contradiction

19.

(a) Plummet

(b) Plunge

 

(c) Plume

(d) Sink

20.

(a) Cradle

(b) Crib

 

(c) Cot

(d) Croft

Exercise 4

1.

(a) Frugivore

(b) Carnivore

 

(c) Herbivore

(d) Graminivore

2.

(a) Miscreant

(b) Defendant

 

(c) Accused

(d) Plaintiff

3.

(a) Assault

(b) Extortion

 

(c) Attorney

(d) Battery

4.

(a) Accelerometer

(b) Ammeter

 

(c) Galvanometer

(d) Voltmeter

5.

(a) Cobol

(b) DOS

 

(c) C+

(d) Fortran

6.

(a) Armada

(b) Corvette

 

(c) Flotilla

(d) Machete

7.

(a) Lasso

(b) Rodeo

 

(c) Desperado

(d) Lariat

8.

(a) Constable

(b) Bobby

 

(c) Policeman

(d) Major

9.

(a) Barrister

(b) Attorney

 

(c) Juror

(d) Advocate

10.

(a) Azure

(b) Turquoise

 

(c) Indigo

(d) Magenta

11.

(a) Leotard

(b) Boots

 

(c) Galoshes

(d) Wellingtons

12.

(a) Cardigan

(b) Pullover

 

(c) Tuxedo

(d) Sweater

13.

(a) Croissant

(b) Croquet

 

(c) Crouton

(d) Croquette

14.

(a) Cower

(b) Crouch

 

(c) Cringe

(d) Croup

15.

(a) Dactyl

(b) Potter

 

(c) Paddle

(d) Dabble

16.

(a) Stiletto

(b) Bayonet

 

(c) Blade

(d) Dacha

17.

(a) Curdle

(b) Coagulate

 

(c) Clot

(d) Clout

18.

(a) Flecked

(b) Blotchy

 

(c) Dingy

(d) Dotted

19.

(a) Squalid

(b) Gauze

 

(c) Membrane

(d) Mesh

20.

(a) Flavour

(b) Carrion

 

(c) Savour

(d) Taste

Exercise 5

1.

(a) Circumvent

(b) Thwart

 

(c) Foil

(d) Foist

2.

(a) Wary

(b) Gullible

 

(c) Credulous

(d) Naive

3.

(a) Gusto

(b) Verve

 

(c) Burst

(d) Zest

4.

(a) Diatribe

(b) Beatific

 

(c) Blithe

(d) Ecstatic

5.

(a) Assonance

(b) Euphony

 

(c) Cacophonous

(d) Consonance

6.

(a) Quirk

(b) Idiosyncracy

 

(c) Malingerer

(d) Peculiarity

7.

(a) Plasma

(b) Pixel

 

(c) Flat

(d) Projection

8.

(a) Fetish

(b) Phobia

 

(c) Mania

(d) Moribund

9.

(a) Trappings

(b) Orifice

 

(c) Egress

(d) Vent

10.

(a) Cache

(b) Reservoir

 

(c) Stockpile

(d) House-in

11.

(a) Sleet

(b) Brook

 

(c) Rivulet

(d) Stream

12.

(a) Smog

(b) Marsh

 

(c) Haze

(d) Mist

13.

(a) Blackjack

(b) Flash

 

(c) Roulette

(d) Bridge

14.

(a) Cloak

(b) Robe

 

(c) Shawl

(d) Jacket

15.

(a) Coal

(b) Humus

 

(c) Loam

(d) Clay

16.

(a) Spectre

(b) Apparition

 

(c) Hoodlum

(d) Phantom

17.

(a) Ruminate

(b) Chew

 

(c) Ponder

(d) Wager

18.

(a) Swim

(b) Swill

 

(c) Ablution

(d) Bathe

19.

(a) Quack

(b) Imposter

 

(c) Knave

(d) Naïve

20.

(a) Coalescence

(b) Fission

 

(c) Amalgamation

(d) Fusion

◊ Answer Key

Exercise 1

1. (c)

2. (d)

3. (d)

4. (a)

5. (b)

6. (c)

7. (c)

8. (d)

9. (c)

10. (d)

11. (a)

12. (d)

13. (c)

14. (a)

15. (d)

16. (d)

17. (c)

18. (d)

19. (a)

20. (d)

Exercise 2

1. (b)

2. (a)

3. (d)

4. (d)

5. (d)

6. (a)

7. (d)

8. (d)

9. (d)

10. (b)

11. (c)

12. (a)

13. (d)

14. (a)

15. (d)

16. (b)

17. (c)

18. (d)

19. (a)

20. (d)

Exercise 3

1. (b)

2. (d)

3. (a)

4. (b)

5. (d)

6. (c)

7. (d)

8. (a)

9. (b)

10. (c)

11. (c)

12. (a)

13. (b)

14. (c)

15. (b)

16. (d)

17. (d)

18. (a)

19. (c)

20. (d)

Exercise 4

1. (b)

2. (d)

3. (c)

4. (a)

5. (b)

6. (d)

7. (c)

8. (d)

9. (c)

10. (d)

11. (a)

12. (c)

13. (b)

14. (d)

15. (a)

16. (d)

17. (d)

18. (c)

19. (a)

20. (b)

Exercise 5

1. (d)

2. (a)

3. (c)

4. (a)

5. (c)

6. (c)

7. (b)

8. (d)

9. (a)

10. (d)

11. (a)

12. (b)

13. (c)

14. (d)

15. (a)

16. (c)

17. (d)

18. (a)

19. (d)

20. (b)