How to Prepare for Verbal Ability and Reading Comprehension for the CAT (2014)

Part 2: Verbal Ability

Section 3: Fill in the Blanks

Block 2: LODs and CAT Questions

Chapter 11. Level of Difficulty—I

Exercise 1

Directions: Fill in the blanks with the appropriate words from the options given below. Do not use the same word twice.

Options: abolished, abated, abdicated, abandoned, able, rebates, capable, abridged, banished, capacious, abbreviation, about, bear, exile, bared, sale, war, barter, battle, above)

1.Lord Buddha …………his kingship and became a hermit.

2.The Indian government ………..slavery.

3.The residents ……………the haunted house.

4.The rain ……………after some time.

5.The shops offer ……….in the off season.

6.Our government is ……….to confront any type of situation.

7.He is ……….of solving this problem.

8.Confucius possessed a ……….mind.

9.B.A. is an …………of ‘Bachelor of Arts’.

10.……versions of classics are easier to read than the original versions.

11.It was …….ten in the night when we reached home.

12.The painting was hung ………the window.

13.The Shah of Iraq was ……….from his country.

14.Prospero, a character of Shakespeare’s play ‘The Tempest’, was living in………….

15.The patient ……….his chest when the doctor examined him.

16.We have to ……..our own burdens.

17.Napoleon was killed in the ……….of Waterloo.

18.The world is on the verge of a third world……..

19.………..is an economic transaction involving exchange of articles.

20.This premises is for…………

Exercise 2

Directions: Fill in the blanks with the appropriate words from the options given below. Do not use the same word twice:

Options: bend, calamity, bow, captivated, dainty, elect, captured, careful, deduced, select, catastrophe, tragedy, cautious, character, conduct, decimated, delicate, delicious, destroy, fascinating.

1.I can ………..my head till my toes.

2.Lord Rama had to break Shiva’s ………..in order to marry Sita.

3.Alexander the Great ………..many kingdoms.

4.The movie Sholay ………..whosoever saw it.

5.The Niagara Falls is a ………..place to visit.

6.Sita had to give a test of her ………..after coming back from the clutches of Ravana.

7.The codes of ………..are specified in every job.

8.We ………..our clothes from the choices that we have.

9.We ………..our own representatives.

10.The floods are a natural ……….. .

11.The movie Titanic was a ……….. .

12.The atom bomb dropped on Hiroshima and Nagasaki resulted in a ……….. .

13.We should be ………..of wild animals when we are walking through a forest.

14.We should be ………..to speak the right thing at the right time.

15.The daisy is a ………..flower.

16.Porcelain statues are very ……….. .

17.Lucknow is very famous for its ………..kebabs.

18.The Tsunami incident ………..a large number of people.

19.Some times one has to ………..to recreate.

20.This theory has been ………..from the observed data.

Exercise 3

Options: absolute, efficacious, anxious, ballad, curious, ballet, decrease, differs, reduce, diminishes, eagerly, effective, bail, effectual, elder, guarantee, older, deferred, efficient.

1.We should try to ………..our wants.

2.The payment was ………..

3.Coke ………..from coffee in taste and flavour.

4.There is a ………..in the sale of geysers in the summer.

5.With age, the physical beauty of every person ……….. .

6.The students ………..wait for the exams to end.

7.Children by nature, are a ………..lot.

8.Akhil is ………..about the results of his examinations.

9.Lord Krishna’s advice to Arjuna proved ……….. . 

10.Rajeev used ………..methods to convince his students.

11.Sunil is an ………..worker.

12.The treatment given by the doctor to the patient was ……….. .

13.Ram was Lakshman’s ………..brother.

14.Balram was much ………..than Krishna.

15.A ………..is necessary to get the accused released from custody.

16.Nowadays, all companies give a ………..of their products.

17.A ………..is a type of traditional song, conveying a story.

18.The ………..dancers have to get initiated.

19.The ………..power in a democracy is in the hands of the common people.

Exercise 4

Options: accepted, quiet, accomplished, achievement, gathers, acquaintances, acquitted, incident, agreed, amassing, applauded, attaining, discharged, accident, factual, acclaimed, familiarity, obsolete, quite, accumulate,

1.The usage of a word like thou is ………..in common conversation.

2.The coffee is ………..good.

3.It was very ………..in the church.

4.Rahul ………..the offer given to him.

5.The teacher ………..to arrange for extra classes for weak students.

6.The boy was injured when he met with an ……. .

7.The tsunami ………..left a great impact on anyone who even remotely heard about it.

8.Amitabh is widely ………..as a great actor.

9.The mayor ………..the efforts of the citizens to protect the environment.

10.If dusting is not done regularly, wooden furniture has a tendency to ………..dust.

11.The politicians are only concerned with ……wealth.

12.It has been truly said that a rolling stone ………..no moss.

13.For India, to get a permanent place in the U.N Security Council will be a great ……….. .

14.For management students, ………..the position of the C.E.O of a big company is the final goal.

15.Our first President, Dr. Rajendra Prasad was an ………..scholar.

16.All our ………..cannot become our friends.

17.The proverb that ………..breeds contempt holds true for all relationships.

18.Innocent people who have been falsely charged with a crime should be ………..as soon as they are proved not guilty.

19.The patient was ………..from the hospital.

20.He gave a ………..account of the accident.

Exercise 5

Options: accentuate, congenial, action, bow, actuate, adjoining, congenital, adjourned, diffused, auction, bend, benefactor, beneficiaries, benefits, bough, defusing, intrusive, pestilent, postponed, urge.

1.Every ………..has an equal and opposite reaction.

2.The sword of Tipu Sultan was recently bought at an ………..by an Indian.

3.The vitamins ………..the human body to fight against diseases.

4.We should ………..the right words while reciting poetry.

5.Sometimes, even the most honest people have to ………..the rules to do the right things.

6.We ………..before God to show our reverence.

7.The word ………..has been replaced by the word branch in common conversation.

8.The greatest ………..of all is God.

9.Adversity has its ………..too.

10.The areas ………..river banks are generally fertile as they are rich in alluvial soil.

11.The parliament is ………..at the end of each session.

12.The exams when ……….., create problems for the students.

13. ………..should be thankful to their benefactors.

14. ………..lighting creates a pleasant ambience.

15. ………..a bomb requires skill as well as courage.

16.Some diseases are ………..and cannot be cured.

17.The atmosphere was ………..in the new workplace, so Shyam did not feel uneasy.

18.The online popup advertising is very ………..and distracts the surfer.

19.Sleeping sickness is caused by the bite of the ………..tse-tse fly.

20.An ………..can also be described as a strong inclination.

Exercise 6

Directions: Choose the best option.

1.

This is a ………..on his character.

 

(a) blot

(b) blur

 

(c) slur

(d) spot

 

(e) mark

 

2.

This is a good ………..for a picnic.

 

(a) plot

(b) spot

 

(c) scene

(d) landscape

3.

The ………..of the state is efficient.

 

(a) administration

(b) democracy

 

(c) policy

(d) autocracy

 

(e) plutscracy

 

4.

The ………..of private limited companies is in the hands of its directors.

 

(a) managers

(b) administrators

 

(c) management

(d) department

 

(e) society

 

5.

Ram the prince of Ayodhya ………..his siblings.

 

(a) adorned

(b) adored

 

(c) vitiated

(d) endangered

 

(e) abhored

 

6.

The Christmas tree was ………..with stars and other decorative items.

 

(a) adorned

(b) endowed

 

(c) encased

(d) enticed

 

(e) encompassed

 

7.

There is no place for ………..in an accountant’s job.

 

(a) assets

(b) asserts

 

(c) errors

(d) duffers

8.

A wise person is one who learns from his ………. .

 

(a) errors

(b) mistakes

 

(c) falsities

(d) lies

 

(e) bad manners

 

9.

Many companies ask their employees to sign a ………..of secrecy.

 

(a) agreement

(b) bond

 

(c) bondage

(d) espionage

 

(e) treaty

 

10.

Slaves were freed from ………..only after they died.

 

(a) ablution

(b) pilferage

 

(c) agreement

(d) bondage

 

(e) abolition

 

11.

Before the ………..of the Europeans in India, India was a free country.

 

(a) entry

(b) amalgamation

 

(c) emigration

(d) advent

 

(e) immigration

 

12.

Duryodhana was the main ………..of the Pandavas.

 

(a) enmity

(b) adversary

 

(c) effrontery

(d) adversity

 

(e) disparage

 

13.

Gandhi ………..the cause of the untouchables.

 

(a) blessed

(b) held

 

(c) advocated

(d) argued

 

(e) confronted

 

14.

All citizens should be ready to ………..their country.

 

(a) defend

(b) uphold

 

(c) nurture

(d) assert

 

(e) convoy

 

15.

Smoking ………..health.

 

(a) effects

(b) kills

 

(c) affects

(d) rejects

 

(e) underestimates

 

16.

The theory of cause and ………..explains many mysteries of the universe.

 

(a) affect

(b) effect

 

(c) reasons

(d) concept

 

(e) conquer

 

17.

It is difficult to drink from a cup which is full to the ……….. .

 

(a) top

(b) edge

 

(c) brim

(d) circumference

 

(e) topmost

 

18.

………..and ecstasy are two sides of a puzzle called life.

 

(a) pain

(b) penury

 

(c) agony

(d) anguish

 

(e) elation

 

19.

Leo experienced great ………..when his pet dog died.

 

(a) pain

(b) anguish

 

(c) losses

(d) serendipity

 

(e) mourning

 

20.

A ………..of fresh air relaxes a tense mind.

 

(a) breathe

(b) volley

 

(c) gulp

(d) breath

 

(e) brush

 

21.

Pollution causes a lot of ………..problems.

 

(a) breath

(b) breathe

 

(c) breather

(d) breathing

 

(e) brethren

 

22.

If a rider doesn’t hold the ………..correctly, he can fall.

 

(a) bridle

(b) bridal

 

(c) whip

(d) saddle

 

(e) pedal

 

23.

Ali’s horse is of an excellent ……….. .

 

(a) brood

(b) steed

 

(c) breed

(d) stood

 

(e) quality

 

24.

Her complaints ………..with the complaints we have received from others.

 

(a) agree

(b) similar

 

(c) identical

(d) tally

 

(e) accord

 

25.

His opinion ………..with the general opinion of the experts on this matter.

 

(a) concurs

(b) tally

 

(c) assert

(d) assimilate

 

(e) simulate

 

26.

The ruling party found itself in full ………..with the opposition.

 

(a) opinion

(b) accord

 

(c) concord

(d) discordant

 

(e) swing

 

27.

The jury’s views ………..with those of the lawyer on the issues of crime and punishment.

 

(a) coincided

(b) ally

 

(c) approve

(d) apprise

 

(e) assert

 

28.

Her ideas do not ………..to the general definition of civilization.

 

(a) review

(b) conform

 

(c) opine

(d) confirm

 

(e) contrite

 

29.

The committee ………..of all the changes in the report.

 

(a) dissent

(b) assented

 

(c) approved

(d) argued

 

(e) accorded

 

30.

The political ………..of the1980s and 90s resulted in a civil war.

 

(a) accord

(b) discord

 

(c) contentment

(d) discretion

 

(e) descent

 

31.

The president has ………..to the demands to release secret documents related to the army.

 

(a) acceded

(b) refused

 

(c) endorsed

(d) vetoed

 

(e) incited

 

32.

The leading newspaper has revealed that the P.M. had ………..in the secret decision to sell arms to the dictator.

 

(a) countenance

(b) acquiesced

 

(c) forewarned

(d) accede

 

(e) espionaged

 

33.

The King has ………..to a proposal to enhance the powers of the council of ministers.

 

(a) coincided

(b) allied

 

(c) assented

(d) opined

 

(e) identified

 

34.

The disciplinary committee has ………..the use of detention after classes as a punishment for bad behaviour.

 

(a) extended

(b) authorised

 

(c) clamped

(d) embargo

 

(e) intended

 

35.

The judge ………..the use of capital punishment for serious crimes.

 

(a) franchised

(b) endorse

 

(c) agreed

(d) condoned

 

(e) endured

 

36.

The committee was in favour of the proposal but the president ………..it.

 

(a) vetoed

(b) countenance

 

(c) sanctioned

(d) condoned

 

(e) assented

 

37.

The cabinet has ………..a proposal to change the way private educational institutions are funded and managed.

 

(a) acceded

(b) actualize

 

(c) endorsed

(d) approve

 

(e) franchised

 

38.

The generals from the opposing armies declared a/an ………...

 

(a) armistice

(b) treaty

 

(c) truce

(d) accord

 

(e) summit

 

39.

The two sides in the civil war signed a peace ………...

 

(a) truce

(b) accord

 

(c) alibi

(d) pretext

 

(e) review

 

40.

Tony offered his most heartfelt ………..for having offended everyone.

 

(a) sorry

(b) pardon

 

(c) excuse

(d) apology

 

(e) application

 

41.

Wearing a safety helmet is ………..in this area.

 

(a) obligatory

(b) option

 

(c) compulsion

(d) resolved

 

(e) contented

 

42.

Some courses are optional but Maths and English are ………...

 

(a) compulsion

(b) compulsory

 

(c) essential

(d) referential

 

(e) important

 

43.

Jess caused her parents a lot of ………..when she was a teenager.

 

(a) problem

(b) yearning

 

(c) anxiety

(d) vex

 

(e) compulsion

 

44.

In all ………..Hursh will get the job.

 

(a) likelihood

(b) odds

 

(c) options

(d) candidates

 

(e) evens

 

45.

At first there were some ………..with the software, but it’s okay now.

 

(a) pitfalls

(b) impediments

 

(c) ordeal

(d) snags

46.

The only ………..with the proposal is that it is a little expensive.

 

(a) glitch

(b) blunder

 

(c) hardship

(d) dilemma

 

(e) snag

 

47.

To use a sporting ……….., middle age is like half-time at a hockey match.

 

(a) device

(b) analogy

 

(c) antonym

(d) synonym

 

(e) acronym

 

48.

Jaya knew that to apologise would be ………..to admitting she had failed.

 

(a) equate

(b) assumed

 

(c) tantamount

(d) abrogate

 

(e) about

 

49.

Mr. Sharma’s shop was ………..from all the others in the street.

 

(a) indistinguishable

(b) inalienable

 

(c) akin

(d) disreputable

 

(e) impregnable

 

50.

There are several ………..categories of nouns in the English language.

 

(a) various

(b) disparate

 

(c) discrete

(d) divergent

 

(e) types

 

◊ Answer Key

Exercise 1

1. abdicated

2. abolished

3. abandoned

4. abated

5. rebates

6. able

7. capable

8. capacious

9. abbreviation

10. abridged

11. about

12. above

13. banished

14. exile

15. bared

16. bear

17. battle

18. war

19. barter

20. sale

 

Exercise 2

1. bend

2. bow

3. captured

4. captivated

5. fascinating

6. character

7. conduct

8. select

9. elect

10. calamity

11. tragedy

12. catastrophe

13. cautious

14. careful

15. dainty

16. delicate

17. delicious

18. decimated

19. destroy

20. deduced

 

Exercise 3

1. reduce

2. deferred

3. differs

4. decrease

5. diminishes

6. eagerly

7. curious

8. anxious

9. effective

10. efficacious

11. efficient

12. effectual

13. elder

14. older

15. bail

16. guarantee

17. ballad

18. ballet

19. absolute

   

Exercise 4

1. obsolete

2. quite

3. quiet

4. accepted

5. agreed

6. accident

7. incident

8. acclaimed

9. applauded

10. accumulate

11. amassing

12. gathers

13. achievement

14. attaining

15. accomplished

16. acquaintances

17. familiarity

18. acquitted

19. discharged

20. factual

 

Exercise 5

1. action

2. auction

3. actuate

4. accentuate

5. bend

6. bow

7. bough

8. benefactor

9. benefits

10. adjoining

11. adjourned

12. postponed

13. Beneficiaries

14. Diffused

15. Defusing

16. congenital

17. congenial

18. intrusive

19. pestilent

20. urge

 

Exercise 6

1. (c)

2. (b)

3. (a)

4. (c)

5. (b)

6. (a)

7. (c)

8. (b)

9. (b)

10. (d)

11. (d)

12. (b)

13. (c)

14. (a)

15. (c)

16. (b)

17. (c)

18. (c)

19. (b)

20. (d)

21. (d)

22. (a)

23. (c)

24. (d)

25. (a)

26. (b)

27. (a)

28. (b)

29. (c)

30. (b)

31. (a)

32. (b)

33. (c)

34. (b)

35. (d)

36. (a)

37. (c)

38. (a)

39. (b)

40. (d)

41. (a)

42. (b)

43. (c)

44. (a)

45. (d)

46. (a)

47. (b)

48. (c)

49. (a)

50. (c)