How to Prepare for Verbal Ability and Reading Comprehension for the CAT (2014)

Part 2: Verbal Ability

Section 6: New Verbal Question Types in CAT

Chapter 22B. Phrasal Verbs

PRACTICE EXERCISES

DIRECTIONS : : In each of the questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is incorrect or inappropriate.

TEST 1

1.Account

(a)How will you account of the money you spent?

(b)He couldn’t account for his absence from college.

(c)How will you account for such a big difference?

(d)Hari was able to account for his actions.

2.Act

(a)When you read a story or a poem to your child, act it out with him or her.

(b)This computer’s acting up again

(c)The children were acting over because their mother wasn’t there

(d)The script itself is well written and well acted out by the cast.

3.Add

(a)This just doesn’t add up

(b)Slowly add in flour, baking powder and salt. Mix until well blended.

(c)She added up the bill.

(d)These are quite expensive though, by the time you’ve added in border taxes

4.Answer

(a)Don’t answer back to your mother.

(b)You are answerable for your mistakes

(c)You have to give me an answer.

(d)Answer up, or you will be punished.

5.Ask

(a)The next day, her brother came to ask after her.

(b)I’ll ask around and see if there’s a room vacant somewhere

(c)I’ll ask her over in to dinner next weekend.

(d)This is the third time he’s asked me out.

6.Back

(a)The company only backed in after a worldwide campaign by activists

(b)He backed out at the last moment.

(c)We had to back up a long way and try a different route.

(d)Five witnesses backed him up.

7.Blow

(a)I don’t understand. It’s not like her to blow up over a silly little row like that.

(b)The politician is keeping a low profile until the scandal blow over.

(c)More volunteers are needed to blow up balloons.

(d)I blew out the candles and we ate cake.

8.Break

(a)When he told her he didn’t love her anymore, she broke down.

(b)I was extremely stunned when May and Brad broke off their engagement.

(c)The meeting broken up around 10 o’clock.

(d)The two criminals broke out of prison yesterday.

9.Bring

(a)Looking at the photos brought back a lot of memories of my visit to the place.

(b)It isn’t easy to bring up children nowadays.

(c)Madonna is just bringing out a new record.

(d)The early rains will bring a much needed relief from the heat.

10.Call

(a)Can you ask her to call me back, please?

(b)We had to call in a doctor.

(c)It’s too late to call off the ceremony now.

(d)Call up me when you get there.

11.Carry

(a)She got carried away in the shop and spent all her money on new dresses

(b)He carried on as if nothing had happened.

(c)It’s going to be difficult to carry out that plan.

(d)If things get carried on the way they are, you’ll lose your job.

12.Check

(a)I arrived in Lucknow a few days ago and checked into the Taj Hotel.

(b)I will check out of the hotel after breakfast.

(c)You should check out your pockets before you leave home.

(d)Quickly check out of the hotel before they charge you for an additional day.

13.Clear

(a)The boy asked his friends to clear off before his father arrived.

(b)During the night the fog cleared off.

(c)I think this misunderstanding will be cleared up soon.

(d)Clear up the mess before you leave.

14.Come

(a)I had no idea what had happened to me when I came round.

(b)As new jobs come up, we will contact students who have signed the contract.

(c)Ram came up with a very good plan.

(d)When we came together we make things happen.

15.Cut

(a)For years, the country was part of the soviet union and was cut off from the rest of Europe.

(b)People with diabetes are usually advised to cut down on sugar.

(c)We will take a cut in our salaries.

(d)The tree was damaged in the storm so they had to cut down it.

16.Die

(a)The rumours will soon die down

(b)Sadly this tradition died out in the early 1800s.

(c)The strong colour will die out with washing.

(d)As we moved away from the sea, the sound of the waves died down.

17.Do

(a)I spent a month doing up the flat and I think it’s quite nice now.

(b)The death penalty has been done away in many countries.

(c)Do your best and leave the rest to God.

(d)When you do something up, you fasten it.

18.Drop

(a)Ben finally dropped off to sleep after midnight.

(b)I thought I’d drop in and say hello.

(c)We will drop you off at the next sop.

(d)The fielder dropped off the catch.

19.Eat

(a)She really enjoys eating out.

(b)Eat out your vegetables!

(c)The journalist had to eat up his words when the true story came out.

(d)We won’t eat in tonight.

20.Fall

(a)She felled down and hurt her knees.

(b)It’s great to have a friend to fall back on.

(c)Why does he always fall for the wrong women

(d)The building is falling apart.

21.Help

(a)This syrup will help ease your pain.

(b)I can’t help the colour of my skin.

(c)Ranjit may help him with the beer in the fridge.

(d)Do you really expect me to help you in this ?

22.Reason

(a)Your stand is beyond all reason.

(b)Has she given you any reason for her resignation?

(c)There is no reason why you should behave like this.

(d)How do you deal with a friend who doesn’t listen to a reason?

23.Paper

(a)Your suggestions look great on the paper, but are absolutely impractical.

(b)Do you know how many trees are killed to make a truckload of paper?

(c)So far I have been able to paper over the disagreements among my brothers.

(d)Dr. Malek will read a paper on criminalization of politics.

24.Business

(a)I want to do an MBA before going into business.

(b)My wife runs profitable business in this suburb.

(c)If we advertise we will get twice as much business as we have now.

(d)How you spend your money is as much my business as yours.

25.Bundle

(a)He made a bundle in the share market.

(b)It was sheer luck that brought a bundle of boy-scouts to where I was lying wounded.

(c)The newborn baby was a bundle of joy for the family.

(d)Mobile operators are offering a bundle of additional benefits.

26.Bolt

(a)The shopkeeper showed us a bolt of fine silk.

(b)As he could not move, he made a bolt for the gate.

(c)Could you please bolt the door?

(d)The thief was arrested before he could bolt from the scene of the crime.

27.Near

(a)I got there just after you left – a near miss!

(b)She and her near friend left early.

(c)The war led to a near doubling of oil prices.

(d)They came near to tears seeing the plight of the victims.

28.Hand

(a)I have my hand full, I cannot do it today.

(b)The minister visited the jail to see the breach at first hand.

(c)The situation is getting out of hand here!

(d)When the roof of my house was blown away, he was willing to lend me a hand.

29.For

(a)He has a great eye for detail.

(b)We are waiting for the day.

(c)I can’t bear for her to be angry.

(d)It couldn’t be done for ever.

30.Run

(a)I must run fast to catch up with him.

(b)Our team scored a goal against the run of play

(c)You can’t run over himself like that.

(d)This film is a run-of-the-mill production.

31.Buckle

(a)After the long hike our knees were beginning to buckle.

(b)The horse suddenly broke into a buckle.

(c)Sometimes, an earthquake can make a bridge buckle.

(d)People should learn to buckle up as soon as they get into a car.

32.Hand

(a)He was handing out free tickets for the concert.

(b)The minister handed in his resignation when it was known that he was implicated in the scandal.

(c)Have things changed since the hand over of sovereignty from the British to Korens?

(d)Hand up your coat and come and join us.

33.Hang

(a)Hang over a minute; I need to talk to you.

(b)Don’t hang up; I need to speak to your sister.

(c)You should not allow your son to hang around in the street after dark.

(d)She was hanging on to each word that I was speaking.

34.Fill

(a)She gave me a form and told me to fill it in.

(b)She filled up the kettle with water and made everyone a cup of tea.

(c)The glass was filled to the brim.

(d)Fill out the details of your resume.

35.Get

(a)The boy tried to catch to the butterfly but it got away.

(b)The word got around that she was going to change her job.

(c)How are you getting over with your studies?

(d)I’ll tell her when she gets back

TEST 2

In each question, the word at the top is used in four different ways, numbered 1 to 4. Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

1.Break

(a)My boyfriend and I broke up before I moved to America. (end a relationship)

(b)We broke bread during the Thanksgiving dinner.

(c)The prisoners broke out of jail when the guards weren’t looking.

(d)I broke up in a rash after our camping trip.

2.Do

(a)Do your best, it always works.

(b)My teacher wants me to do my essay over because she doesn’t like my topic.

(c)Do your coat over before you go outside. The snow is falling heavily!

(d)It’s time to do away with all of these old tax records.

3.Get

(a)I tried to get my point across to the judge but she wouldn’t listen.

(b)We worked so hard this year that we had to get away for a week.

(c)My grandfather can get away fine in his new wheelchair.

(d)This weather is getting me down.

4.Hang

(a)Hang in there. I’m sure you’ll find a job very soon.

(b)Hang on while I grab my coat and shoes!

(c)Instead of going to the party we are just going to hang up at my place.

(d)He didn’t say goodbye before he hung up.

5.Keep

(a)Keep on stirring until the liquid comes to a boil.

(b)Medicines should always be kept out from children.

(c)Try to keep the wet dog out of the living room.

(d)If you keep those results up you will get into a great college.

6.Cut

(a)The phone company cut off our phone because we didn’t pay the bill.

(b)My grandparents cut my father off when he remarried.

(c)The doctors cut down his leg because it was severely injured.

(d)I cut this ad out of the newspaper.

7.Give

(a)My boyfriend didn’t want to go to the ballet, but he finally gave up.

(b)They were giving out free perfume samples at the department store.

(c)I am giving up smoking as of January 1st.

(d)My maths homework was too difficult so I gave up.

8.Hand

(a)I handed my old comic books down to my little cousin.

(b)I have to hand out my essay by Friday.

(c)We will hand out the invitations at the door.

(d)The police asked the man to hand over his wallet and his weapons.

9.Turn

(a)Your mother wants you to turn the TV down and come for dinner.

(b)Just turn left at the end of the street nd you will reach my house.

(c)Can you turn the music up? This is my favourite song.

(d)Our cat turned up after we put posters up all over the neighbourhood.

10.Hold

(a)A man in a black mask held the bank up this morning.

(b)Hold onto your hat because it’s very windy outside.

(c)Please hold on while I transfer you to the Sales Department.

(d)Jamie held on his tears at his grandfather’s funeral.

11.Mark

(a)The clerk will mark prices down later in the day.

(b)They can clearly mark the boundaries up with red tape.

(c)The manager will mark up the prices that the clerk marked down.

(d)I will buy a lot more if you mark the prices down.

12.Talk

(a)A good partner can talk you through some tough places.

(b)She was able to talk the young child out of jumping into the pool.

(c)Sit in the driver’s seat while I talk you through the controls.

(d)We talked over the problems in our relationships, but couldn’t sort things out.

13.Jack

(a)We jacked the car up and changed the tyre.

(b)Don’t listen to him- he always jacks people in.

(c)I jacked my job in because my boss refused to give me a raise.

(d)Once the tourists arrive, the restaurants jack up their prices

14.Look

(a)I have to look after my sick grandmother.

(b)Ever since we stole that chocolate bar your dad has looked down on me.

(c)I’m looking into a red dress for the wedding.

(d)I’m looking forward to the Christmas break.

15.Run

(a)Let’s run through our lines for the school play.

(b)He runs with a rough crowd, no wonder he ended up in jail.

(c)The young father ran off from his responsibility and didn’t support his family.

(d)The child ran away because her parents beat her.

TEST 3

In each question, the word at the top is used in four different ways, numbered a-d. Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

1.Follow

(a)He followed up the meeting with a report.

(b)The project went wrong when the staff failed to follow through.

(c)The film follows down the original.

(d)He left an hour ago and I’ll be following on soon.

2.Scout

(a)We’d better scout up a replacement for her.

(b)I scouted round for a bargain.

(c)The researcher spent months scouting for the answer.

(d)We scouted around to find the best price.

3.Send

(a)I sent my food back because it was overcooked.

(b)The police were sent in to quell the riot as the protesters had started burning cars and wrecking shops.

(c)The football striker was sent off for arguing with the referee’s decision.

(d)They sent for a fact list to all their existing customers.

4.Hang

(a)You can hang out your jacket in the front closet.

(b)What are you doing? - - I’m just hanging out.

(c)Don’t hang up. I’m going to change phones.

(d)Maria and Freya usually hang around the beach after school.

5.Hold

(a)The police held the demonstrators back while the politicians entered the building.

(b)We should hold back on making dinner until your parents arrive.

(c)The teacher held Frank back a year, so he couldn’t enter fifth grade.

(d)Mr. Johnson held the dog off while we crossed the yard.

6.Pass

(a)Jennifer passed on the work to someone else.

(b)After battling cancer for several years, he finally passed out at the age of 87.

(c)He tried to pass the fake watch off as a real Rolex.

(d)We need to pass our exams.

7.Pick

(a)Diane picked out a lovely dress for the dance.

(b)What time are you going to pick me up?

(c)Business is really picking out this quarter.

(d)It’s possible to pick up enough English in two weeks to get by on your trip to Los Angeles.

8.Eat

(a)The heavy rains ate away at the sandstone cliffs.

(b)Ken ate on the cookies.

(c)We usually eat in instead of going out for dinner.

(d)They eat out once a week.

9.ZIP

(a)He was being stupid in the meeting, so we told him to zip around.

(b)We zipped around the supermarket to get the shopping done.

(c)The motorbike zipped by the cars stuck in the traffic jam.

(d)He told me to zip it, so I said nothing.

10. Come

(a)I just knew the manager would come and solve the problem.

(b)They come up as very rude.

(c)No one can come up with a good advertisement for the toothpaste.

(d)Bob has come up with a welding torch and some scrap iron.

11.Stop

(a)After the terrorist attacks on London, tourists stopped coming for a while.

(b)I didn’t have time to talk so I told him to stop back later when I had some free time.

(c)I stopped behind after the meeting to talk to Bill.

(d)I’m going to stop in Jim’s house on the way home.

12.Bang

(a)He banged the door while going out.

(b)He’s always banging on the counter.

(c)He’s banging on in the kitchen.

(d)She banged the car again.

13.Kick

(a)The budget cuts are starting to kick about and people are struggling.

(b)I’ll kick the dog if it comes to bite me.

(c)The police kicked the door down

(d)Children love to kick the ball.

14.Tag

(a)He tagged the clothes with the correct price tags.

(b)You’re off to the cinema; can we tag on?

(c)He tagged me in a few comments on facebook.

(d)The post was tagged with keywords.

15.Jump

(a)I’d jump at the chance to go and live in Japan.

(b)He jumped over the hurdle in the race.

(c)The cat jumped off the sofa to catch the mouse.

(d)Everyone jumped at me and tried to kill me when I raised the issue.

16.Tune

(a)I had just tuned in to a TV show when my sister came back home.

(b)I just love this tune.

(c)He’s tuned out his car for the race.

(d)Make sure you tune in to next week’s show.

17.Blow

(a)My parents blew up when they found me smoking. They were so angry.

(b)I couldn’t light the campfire. The wind kept blowing it up.

(c)The wind blew the smoke back down the chimney into the room.

(d)To blow a balloon,you have to blow hard into it.

18.OPT

(a)I opted for an endowment mortgage and lost a lot of money.

(b)I opted for tea because I don’t drink coffee.

(c)The US opted out of an arms deal with other countries.

(d)If you want them to notify you of updates, you have to opt out.

19.Ride

(a)Her skirt rode up when she sat down.

(b)They managed to ride off the recession.

(b)They managed to sit through the journey, even though it was a bumpy ride.

(c)She got on her horse and rode off.

20.Rake

(a)She’s raking in thousands a day.

(b)It’s the only shop in the area and they’re raking it in.

(c)The rake is coming in any moment.

(d)Tim keeps raking off the rows we had last year.

21. Mark

(a)His dedication marked him up for great things.

(b)I marked off the items on the list as i finished purchasing them.

(c)They marked out the pitch.

(d)Her speed marks her out from the rest of the group.

22.Roll

(a)They rolled in very drunk at three o’clock in the morning.

(b)The government want to roll back the freedom of the press.

(c)The army rolled by when they came under attack.

(d)Roll on Friday! It’s been a dreadful week.

23.Mess

(a)The children were messing about with the TV remote control and broke it.

(b)They messed with the discussions and the contract fell through.

(c)She’s been messing with it for hours and it still doesn’t work.

(d)They messed up the kitchen.

24.Rush

(a)They rushed away when the police arrived.

(b)Zain rushed out to get to his medical appointment.

(c)They don’t want to be rushed into giving an answer and have asked for more time.

(d)They rushed out to catch the first rain of the season.

25.Fasten

(a)Fasten your seatbelts.

(b)We fastened it down to keep the wind from blowing it away.

(c)They have fastened up the speech as a source of inspiration.

(d)He fastened the latch of the door.

26.Wave

(a)They waved at us when they passed by.

(b)Don’t wave at people you don’t know.

(c)We waved her down at the station.

(d)The accident was bad, but the police waved us on.

27.Leap

(a)The tiger leapt at the deer.

(b)A leap of faith is what it takes.

(c)Look before you leap.

(d)He leaped out the chance to visit America.

28.Act

(a)The police were acting on a tip from an informer and caught the gang red-handed.

(b)The enzyme acts upon certain proteins.

(c)My computer’s acting out I think I might have a virus.

(d)They acted out the story on stage.

29.Finish

(a)They finished off all the chocolates and had to go to the all-night store to buy some more.

(b)We went out for dinner and finished out in a club.

(c)We attended some workshops and finished the project.

(d)She finished with him a few months ago.

30.Turn

(a)She turned up an hour late.

(b)Please turn up the music; it’s too loud.

(c)Turn off the lights please before you leave.

(d)Hundreds of fans were turned away from the football stadium.

31.Ask

(a)My mother is always asking after you.

(b)I’ll ask around and see if anyone has seen your cat.

(c)Let’s ask to the teacher our question.

(d)John has asked Mary out several times.

32.Put

(a)Could you put off the light please?

(b)The meeting was put off because of the strike.(Postpone / arrange a later date)

(c)Please don’t put yourself out for us.(Go to a lot of trouble / be inconvenienced.)

(d)We put you up if you’d like to come for the week-end.

33.Get

(a)Some people manage to get up early.

(b)It’s time to get down to some serious work!

(c)Be quiet and get on with your homework.

(d)Charlie had the ‘flu but he got rid of it.

34.Pick

(a)Children are quick to pick up a new language.

(b)Can you pick me out at the station?

(c)Will you help me pick out a handbag to go with my outfit?

(d)The other children were always picking on Charlie because of his red hair.

◊ Answer Key

TEST 1

1. (a)

2. (c)

3. (d)

4. (d)

5. (c)

6. (a)

7. (b)

8. (c)

9. (c)

10. (d)

11. (d)

12. (c)

13. (a)

14. (d)

15. (d)

16. (c)

17. (b)

18. (d)

19. (b)

20. (a)

21. (c)

22. (d)

23. (c)

24. (b)

25. (b)

26. (a)

27. (b)

28. (a)

29. (c)

30. (c)

31. (b)

32. (d)

33. (a)

34. (d)

35. (c)

TEST 2

1. (d)

2. (c)

3. (c)

4. (c)

5. (b)

6. (c)

7. (a)

8. (b)

9. (a)

10. (d)

11. (b)

12. (a)

13. (b)

14. (c)

15. (c)

TEST 3

1. (c)

2. (c)

3. (d)

4. (d)

5. (b)

6. (b)

7. (c)

8. (b)

9. (a)

10. (b)

11. (d)

12. (c)

13. (a)

14. (b)

15. (d)

16. (c)

17. (b)

18. (d)

19. (b)

20. (d)

21. (a)

22. (c)

23. (d)

24. (b)

25. (c)

26. (c)

27. (d)

28. (c)

29. (b)

30. (b)

31. (c)

32. (a)

33. (d)

   

Solutions

TEST 1

1.One does not account of the money spent…one gives account of or accounts for is also acceptable.

2.Children were acting up

3.added on is the correct usage

4.answer up is wrong usage

5.ask her over is correct, no need to add ‘in’

6.Company only backed down

7.Scandal blows over

8.The meeting broke up

9.Madonna has just brought out a new record.

10.Call me up when you get there.

11.If things carry on the way they are, you’ll lose your job.

12.You should check your pockets before you leave home.

13.Wrong usage as when something clears off or you clear it off, it disappears or is removed.

14.When we get together, we make things happen

15.Cut it down

16.Colours fade and don’t die out

17.The death penalty has been done away with in many countries.

18.The fielder dropped the catch.

19.Eat up your vegetables!

20.She fell down and hurt her knees.

21.Help himself to.

22.Who doesn’t listen to a reason is wrong usage as it conveys an unclear message.

23.Paper over the disagreements is wrong usage.

24.Runs a profitable business

25.Bundle of boy-scouts is wrong usage.

26.Bolt of fine silk is wrong usage.

27.She and her dear friend

28.Hands full

29.Bear for her is wrong usage.

30.Run over himself is not fitting in this context.

31.Broke into a buckle is wrong usage.

32.Hang your coat and come and join us.

33.Hang on a minute;

34.Fill in the details

35.getting on with your studies

TEST 2

1.Option (d) is the answer as to break up means to end a relationship and to start laughing, in an informal way while it is used in the sentence where the speaker wants to tell that he has developed some kind of rash, skin sores or irritation, therefore it should be ‘broke out in’ and not ‘broke up in’.

2.Option (c) is the answer. It should be ‘Do your coat up’ instead of ‘Do your coat over’.

3.Option (c) is the answer. To get away means to go on a vacation, while the intended meaning in the sentence is that the speaker’s grandfather can have mobility by getting a new wheel chair. Hence, the correct phrase to be used is ‘get around’.

4.Instead of going to the party we are just going to hang out at my place. Hence option (c) is the answer.

5.‘Medicines should be kept away from children.’ And not ‘kept out’. Hence option (b) is the answer.

6.The correct phrase that should be used in the sentence is: ‘cut off’ as the phrase ‘cut down’ means to make something fall to the ground. Option (c) is the answer.

7.The correct phrase should be ‘he finally gave in’ where the phrase gave in means “to reluctantly stop fighting or arguing”. Option (a) is the answer.

8.The answer should be: option (b) where to hand out means to distribute to a group of people. But the speaker wants to tell that he has to submit his essay by Friday therefore the correct phrase should be ‘to hand in’ instead of ‘to hand out’.

9.Option (a) is the answer. The speaker wants the child to switch off the TV as he is been called for dinner where the phrase ‘turn down’ means to decrease the volume. Hence it should be ‘to turn the TV off’.

10.Option (d) is the answer. The correct sentence is: Jamie held back his tears at his grandfather’s funeral.

11.Option (b) is the answer. To mark up means to increase while the person has been told to define the boundaries there therefore the phrase should be – ‘to mark out’.

12.Option (a) is the answer. The sentence tells that a good partner can help one to overcome from tough times. Hence the sentence (a) is wrong.

13.Option (b) is the answer. The speaker wants to tell someone that a person always puts other people in trouble. Therefore the correct sentence should be: Don’t listen to him- he always jacks people around.

14.Option (c) is the answer as the speaker wants to tell that she wants to wear a red dress on her wedding day. Therefore the correct phrase should be ‘looking for’ instead of ‘looking into’

15.Option (c) is the answer as ran off means to leave quickly while the person left to neglect his responsibilities. Therefore the correct phrase is: ‘ran away from’.

TEST 3

1.Option(c) is the answer as the sentence is grammatically incorrect; the correct sentence is “The film follows on from the original.”The intended meaning of which is to be a part of something i.e. the film is a part of the original version.

2.Option(c) is the answer as it intends to state that the researcher spent too many months searching for the answer, so the correct phrase applied here should be “The researcher spent months scouting out the answer.”

3.Option(d) is the answer because Sent for means to call someone and it doesn’t fit here as the intended meaning of the sentence is that the company has sent a fact list to all of its existing customers, so the correct phrase to be used is ‘sent out’ and not ‘sent for’.

4.Option(a) is the answer as to hang out means to stay in a place for fun whereas the intended meaning of the sentence is to hang the jacket in front of the closet so the correct phrase to be used here is hang up which means to suspend something somewhere.

5.Option(b) is the answer as the intended meaning of the sentence here is to delay the preparation of the dinner till parents arrive and hold back means to restrain or not allow, which doesn’t fit in.

6.Option (b) is the answer. It is incorrect because the intended meaning of the sentence is that after fighting with cancer the person died at age of 87,and for this we use the phrase passed away .

7.Option (c) is the answer; the correct phrase to be used here is ‘picking up’ which means ‘to increase’.

8.Option (b) is the answer because the sentence is grammatically incorrect. The correct sentence is ‘Ken ate the cookies up’ which means that Ken greedily ate all the cookies.

9.Option (a) is the answer .The phrase used is incorrect as ‘zip around’ means to move about quickly, so the correct phrase to be used here is ‘zip up’.

10.Option (b) is the answer, as to ‘come up’ means to ‘procure or conceive’ and the intended meaning of the sentence is that they seem to be very rude for which the phrase ‘come across’ which means ‘appear’ should be used.

11.Option (d) is the answer;the correct phrase to be used here is ‘stop by’.

12.Option(c) is the answer. The correct phrase which should be used here is ‘he’s banging about in the kitchen’.

13.Option (a) is the answer. Kick about means to discuss which does not fits in here. The correct phrase to be used here is Kick in.

14.Option(b) is the answer, the correct phrase is tag along; it means to Accompany someone, especially if they haven’t specifically invited you.

15.Option (d) is the answer; the phrase should be jump on, which if written here will mean to attack or to criticise.

16.Option (c) is the answer, The phrase ‘tune out’ means to ignore or not pay any attention, but here the sentence conveys the idea that the person owing the car prepared his car for the race, so the correct phrase which should be used here is ‘tune up’ which means to improve the performance of the vehicle.

17.Option (b) is the answer. The intended meaning of Sentence (b) seems to be that as the wind was blowing the speaker couldn’t light the campfire. The correct phrase which should be used here is ‘blow out’ and not ‘blow up’. As ‘to blow out ‘means to extinguish a fire or a flame.

18.Option (d) is the answer, to opt out means to choose not to be part of something, but the intended meaning of the sentence here is that the person wants to be notified for getting updates. For this the correct phrase which should be used here is opt in which means to choose to be part or a member of something.

19.Option (b) is the answer because the phrase ride off means to Go away which doesn’t fits here.

20.Option (d) is the answer, ‘Rake off’ means to cheat someone, here the sentence explains that Tim keeps talking about the rows the speaker had last year, here the phrase should be ‘raking over’ which means to talk, think, etc, about something negative in the past. “Tim keeps raking over the rows we had last year”.

21.The phrase ‘mark up’ means to increase the price or number of something, Option (a) is the answer, the intended meaning of the sentence here is that his dedication shall lead him to reach great heights so here the phrase to be used should be ‘mark out’ which means to show promise for the future. “His dedication marked him out for great things.”

22.Option (c) is the answer, as to ‘roll by’ means to pass and it does not fit in here as it is very clear from the sentence that the army moved back when they were attacked. So, the correct phrase which should be used here is “The army rolled back when they came under attack”. Here ‘roll back’ means retreat or to move back.

23.Option (b) is the answer as the intended meaning of the sentence is that because the discussion was spoiled and it didn’t work the contract was dropped off. So, the correct phrase which should be used here is ‘messed up’ which means to spoil or ruin. “They messed up the discussions and the contract fell through”.

24.Option (b) is the answer. The intended meaning of the sentence is that Zain went in hurry to get his medical appointment. The correct phrase which should be used here is ‘Rush off’ which means to depart in hurry.

25.Option (c) is the answer. The sentence here intends to explain that the people have taken the speech as a source of inspiration but the phrase used here is incorrect.

26.Option (c) is the answer. Here the intended meaning of the sentence is that we waved to her to say goodbye.

27.Option (d) is the answer. The intended meaning of the sentence seems to be that the person willingly wanted an opportunity to visit America.

28.Option (c) is the answer, the correct sentence should be “My computer’s acting up I think I might have a virus”. Here acting up refers to behave badly or strangely.

29.Option (b) is the answer.

30.Option (b) is the answer as to turn up means to raise the volume while it is used in the sentence where the intended meaning is to lower the volume as it is too loud.

31.The sentence is used in correct form with some grammatical errors. While others are correct in every respect. The correct form of option (c) should be: - Let’s ask the teacher our question.

32.To put off means to postpone or arrange a later date while speaker is asking the person to turn off or switch off the lights. Hence correct choice is option(a).

33.To get rid of means to eliminate.

34.To pick out means to choose or to select. The correct sentence is: Can you pick me up at the station?